COACHING JA MENTOROINTI TUKENA TYÖN HAASTEISSA JA MUUTOKSISSA

Olen viime aikoina valmentanut johtamisen kehittämisestä. Yllätyin ja ilahduin kun viime viikolla kansainvälisen konsernin henkilöstöjohtaja valmennuksen sijaan kysyikin, olisinko kiinnostunut coachaamaan yksittäisiä johtotehtävissä olevia henkilöitä ’tai teenkö edes sellaista’. Kerroin tekeväni sitä mielelläni. Hän vastasi hämmästykseeni kertomalla, että heidän konsernissaan ”kova data puoltaa coachausta ehdottomasti tehokkaimpana tapana opettaa vanhoja koiria uusiin tapoihin”. (Heh.)

Samalla viikolla sain toimeksiannon toiselta yritykseltä konsultoida coachauksen ja mentoroinnin eroista sekä mentorointiohjelman suunnittelusta ja toteuttamisesta heidän organisaatiossaan, koska henkilöstöä halutaan kehittää ja tukea sekä tehdä heillä työskentelystä entistä mukavampaa. Ja vielä samalla viikolla sain mentorointikyselyn kolmanteen organisaatioon. Mitä ihmettä! Lisää tätä!

Mieleeni muistui muutaman vuoden takaa johtavassa asiantuntija-asemassa olevan toimihenkilön yksilöcoachaukseni, jossa asiakas halusi työssään lisää ammatillisia haasteita ja toimintamahdollisuuksia, mutta esihenkilö tuntui estävän etenemisen. Sessiomme olivat intensiivisia ja asioiden ytimeen eteneviä tutkiessamme erilaisia vaihtoehtoisia skenaarioita ja tapoja edetä. Muistan kun yhdessä kohtaa esitin kysymyksen, en enää muista, mikä se oli, mutta muistan hänen reaktionsa. Jähmettyminen, tunnekuohu ja huudahdus: ’Todella paha! Pidä tuo kysymys, kerään itseni ja vastaan siihen hetken kuluttua.’ Tapaamisillamme oli happy end. Hän sai uuden position, jossa nyt loistaa.

Toinen coaching-asiakkaani sai otettua itselleen mielekkäämmän roolin kokouksissa ja oman äänensä kuuluviin sekä paremman keskusteluyhteyden niihin muutamaan, jotka tuntuivat puhuvan ohi ja yli. Kolmas yritti kehittää tiimiään muutokseen ja coachingin aikana onnistui siinä, vaikka alussa aika ja voimat eivät tuntuneet riittävän.

Esimerkkejä olisi runsaasti. Hämmästyn aina itsekin, miten tehokkaasti coaching-tapaamiset mahdollistavat toimivan ratkaisun saavuttamisen.

Olen toiminut myös mentorina ja sekin on ollut valtavan antoisaa, eikä yhtä paljon energiaa vaativaa kuin mitä yksilöcoachaus aina on, jos siihen keskittyy ja tekee sen tosissaan, kuten aina teen. Mentorina olen saanut kulkea rinnalla uudessa työroolissa menestymiseen ja epävarmuuksien voittamiseen. Asiakas on uskaltanut hypätä uuteen ja jännittävään, isompaan rooliin tai löytänyt toimivampia tapoja tehtävissään, esimerkiksi esimiehenä ja johtoryhmän jäsenenä, kun olen ollut tukena ja sparraajana.

Coachaus vai mentorointi?

Coaching ja mentorointi ovat tehokkaita tapoja saada asiakas pysähtymään ja  ajattelemaan, mitä hän ajattelee ja tekee, miten ja miksi ja mitkä keinot olisivat toimivampia tästä eteenpäin. Tavoitteet ja haasteet näkee yhdessä selkeämmin. Ulkopuolisen sparraajan kanssa voi turvallisesti hakea tilanteeseen sopivia ratkaisuja. Jokainen tilanne ja jokainen henkilö on erilainen. Lähestyn jokaista asiakasta tarkasti kuunnellen ja käyttäen niitä keinoja, jotka toimivat siinä tilanteessa parhaiten, olipa kyse coachauksesta tai mentoroinnista.

Mikä parasta tässä ajassa, etäyhteydet ovat kehittyneet ja etäcoachaus ja -mentorointi ovat yhtä tehokkaita kuin fyysisesti läsnä toteutetut tapaamiset. Paikalla ei ole merkitystä, olitpa kotona, toimistolla tai mökillä etätyössä. Mitä kiireempää työssä on, sitä tehokkaampaa ja hyödyllisempää on ottaa työpäivästä se yksi tunti tätä keskustelua varten esim. kerran kahdessa tai kolmessa viikossa, vaikka heti aamulla ennen töiden aloittamista. Se todellakin kannattaa ja kantaa.

Jos sinuakin kiinnostaisi ja sinulla olisi mahdollisuus työssäsi ottaa coach tai mentor, soita 040-4134733 niin jutellaan ensimmäinen kerta veloituksetta. Voit sen jälkeen päättää, haluatko edetä asiassa.

(Kuva yksityisestä albumistani, vuorikiipeilyä harjoittelemassa coachin kanssa Ranskassa.)